Međunarodna kampanja za zabranu nuklearnog naoružanja (ICAN) je globalna koalicija okupljena u cilju pokretanja stanovništva u svim zemljama da inspirišu, ubede i vrše pritisak na svoje vlade da započnu i podrže pregovore za sporazum o zabrani nuklearnog naoružanja. ICAN ima za cilj da podstakne podršku javnosti i vlasti za sveobuhvatni, proverljivi sporazum koji će staviti van zakona i eliminisati nuklearno oružje. Sve veći rizik od širenja i upotrebe nuklearnog naoružanja ukazuje na to da nikada nije bilo značajnijeg trenutka za ujedinjenu globalnu akciju za nuklearno razoružanje.


Uz globalno zagrevanje, nuklearni rat predstavlja najveću preventabilnu opasnost po čovečanstvo. U svetu još postoji preko 17.000 komada nuklearnog oružja i nijedan sveobuhvatan proces nije u toku koji bi ih zabranio. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da većina svetske populacije želi da njihove vlade pokrenu pregovore da se svet otarasi nuklearnog naoružanja. Naš je izazov sada da transformišemo tu jaku želju za bezbednošću u plodne pregovore i stvarnu akciju od strane vlada.
ICAN je pokrenuta od strane IPPNW 2007. godine i danas broji više od 300 partnerskih NVO u 70 zemalja. IPPNW je vodeća medicinska NVO u ovoj kampanji civilnog društva za sporazum o zabrani i delegitimizaciji nuklearnog oružja koji bi doveo do njihove eliminacije na globalnom nivou.
IPPNW se fokusira prvenstveno na medicinske i humanitarne razloge za globalni sporazum, kao što su dugoročne medicinske posledice upotrebe nuklearnog oružja, klimatski efekti regionalnog nuklearnog rata („nuklearna glad“) i uticaji proizvodnje i testiranja nuklearnog oružja, kao i industrije iskopavanja uranijuma koja je u ekspanziji, na zdravlje i životnu sredinu.
ICAN ima za cilj da okupi širok spektar organizacija koje se bave humanitarnim radom, zaštitom životne sredine i ljudskih prava kako bi ugrabili istorijsku priliku koja se pružila da eliminišu nuklearno naoružanje. ICAN je uveren da konvencija o nuklearnom naoružanju treba da bude prvi sledeći veliki pregovarački cilj međunarodne zajednice. Usaglašenom globalnom akcijom, možemo dati zamajac promenama.